Programunk

A drogokról másképp

 

A szerzői jogi védelem alatt álló előadás-sorozat célja, hogy a kábítószerek káros élettani hatásainak ismertetése mellett komplex, közérthető módon mutassa be a rossz emberi döntések hátterét és azok következményeit.

 

Kibővített formában folytatódik az "A drogokról másképpen" névre hallgató program, amely az elmúlt években a Fővárosi Önkormányzat, az EMMI és az NCSSZI támogatásainak köszönhetően  az ország számos oktatási intézményében kampányolt eredményesen a drogfogyasztás ellen.

Az itt vázlatosan megjelenő,  továbbgondolt előadás-sorozat stratégia célja, hogy a jelenleg párhuzamosan futó, szinergetikailag össze nem hangolt iskolai drogprevenciós események a jövőben illeszkedjenek egymáshoz , ezek tapasztalataiból megszülethessen az a stratégia, amely a következő évekre lebontva meghatározza a tanulókra irányuló drogprevenciós feladatokat, szereplőket és felelősségköröket, együttműködéseket valamint a szükséges erőforrásokat.

A program speciális célja:

* ,hogy a serdülőket  (a hetedikes és nyolcadikos általános iskolai tanulókat valamint a középiskolás diákokat) felkészítése a drog kipróbálásához vezető kritikus élethelyzeteik közösségi környezetben történő, de önálló kezelésére.

* a kábítószer problémával kapcsolatos korszerű, tudományos alapokon nyugvó ismeretek átadása, az egészséges életvitelhez szükséges készségek fejlesztése és a segítők irányába megnyilvánuló bizalom erősítése.

Az öt részes komplex előadás sorozat hiánypótló lesz a szülői tájékoztatás terén is, de ennek keretében az iskolai védőnők kompetenciafejlesztési is megtörténik. Ugyanakkor célunk az iskolai drogmegelőzéssel aktívan foglalkozó közszervek, szakemberek és civil szervezetek közötti együttműködés megteremtése is.

Megértik a lényeget

A drogokról másképp című előadássorozat dr. Balogh Sándor,  Marosi Antal és a Trádió Alapítvány nevéhez kötődik. E formabontó, a fiatalokhoz a saját nyelvükön szóló, éppen ezért hiteles, tartalmát tekintve mégis megdöbbentő és a fenti címet viselő 45 perces óra végén a diákok többsége azt mondja, már nem csak azért nem akar a szer után nyúlni, mert tiltják. Ezért aztán az eddig futó, csak diákoknak szóló előadás széria újszerű, bővített tematikája hosszú távon eredményesen javíthatja az ijesztő statisztikákat.

Az előadások tartalma:

  1. Büntetőjogi és a bűnnel kapcsolatos etikai általános kérdéseket tisztáz (iskola rendőr vagy katolikus tábori lelkész előadása.

  2. A kábítószerekkel kapcsolatos foglalkozás kizárólag a drogok élettani hatásával foglalkozik, a kábítószerek fajtáiról, elnevezéséről nem esik szó, kábítószereket nem mutatunk be.

  3. A problémák megoldásával, a feszültséget generáló élethelyzetek feloldásának technikai kérdéseivel foglalkozó programelem a hétköznapokban történő eligazodást segíti elő -, hangsúlyozottan a serdülőkori stresszhelyzetekre koncentrálva. Ha kell a tanulók szemüvegén át és ha kell a szülőkén keresztül.

  4. A börtönlátogatások során (14 életév felett) káros hatások nem érik a fiatalokat. (A 14 életévüket be nem töltötteknek tartandó iskolai előadások témája is igazodik ehhez.)

  5. A programot lezáró foglalkozás a tanévet átívelő program során szerzett ismereteket rögzíti, a felmerült kérdésekre ad választ.

 

A program kezdetekor és befejezésekor alkalmazott, névtelenül kitöltendő kérdőívek nem az egyén, hanem az adott közösség fejlődését hivatottak elemezni.